Istoria noastră
Istoria se dezvoltă, arta rămâne
1198
Istoria familiei Haller
Istoria familiei Haller a început în secolul al XII-lea, locul lor de origine se consideră a fi Nurnberg. Primii descendenţi ai familiei au fost cunoscuţi sub numele de Frigyes, Hildebrand, Gheorghe şi Vilmos, fiind menţionaţi în documente din 1198. Despre relaţia dintre ei nu se ştiu prea multe, cum nu suntem siguri nici de faptul că de la ei derivă restul familiei. Strămoşul familiei este considerat Ulrich Haller din secolul al XIII-lea. În următoarele trei secole membrii familiei au fost unii din cei mai influenţi din oraşul Nurnberg şi înprejurimi.
1609
Relaţiile familiei Haller
Relaţiile familiei Haller au început cu Haller Ruprecht cel bătrân, care a primit acordul regelui Ulaszlo al-II-lea, de a cumpăra proprietate în Ungaria cu 4000 de forinţi. Fiul lui Ruprecht, Ruprecht cel tânăr, s-a stabilit în Buda şi de la el a pornit ramura maghiară a familiei Haller. Fiul lui Petru s-a mutat în Transilvania şi de la el a pornit ramura transilvăneană a familiei. Haller Petru a fost judecătorul Sibiului, el a obţinut primele proprietăţi în Transilvania. Fiul său Gabriel, devine cumnatul lui Bocskai Ştefan, cel care avea să devină domnitor. Fiul lui Ştefan obţine proprietăţile din Ogra şi Sânpaul în 1609. Haller Ştefan a început construirea Castelului din Sânpaul în 1610. Nepotul său, Haller Ştefan, obţine statutul de baron în 1699, iar fii săi Ladislau, Gabriel şi Janos statutul de grofi în 1713. Dintre fii lui Ştefan, Gabriel a moştenit proprietăţile din Ogra şi Sânpaul, după împărţirea averii. Gabriel se însoară cu fata lui Karolyi Alexandru, Karolyi Klara. După moartea lui din 1723, văduva s-a ocupat singură de creşterea copiilor şi de administrarea proprietăţilor. Din căsătoria lor s-au născut Ladislau şi Gabriel. La împărţirea averii, Ladislau a primit castelul din Ogra iar Gabriel cel din Sânpaul.
1830
Primul membrul al familiei
Primul membrul al familiei care s-a mutat în Ogra a fost groful Haller Ladislau. Încă de tânăr a devenit administratorul judeţului Maramureş. Fiin un om inteligent, şi-a făcut o bibliotecă proprie în castelul din Ogra. A tradus în limba maghiară una din operele principale ale lui Fenelon, Telemaque. Fiul său, Gabriel, a continuat cu planurile culturale ale tatălui său. Biblioteca sa e una din cele mai mari din regiune, iubitorii culturii franceze de aici puteau împrumuta cărţi din literatura franceză. Kazinczy Francisc, care a umplat la Ogra şi s-a întâlnit cu Haller Gabriel în Sibiu, l-a numit pe grof jumătate maghiar, jumătate francez. Groful a scris mai multe poezii şi îşi trimiteau scrisori cu renumiţi oameni din literatura maghiară din acea perioadă. Fiul său Haller Gabriel nu a îndeplinit nici o funcţie politică, cum nici fiul său Gheorghe, şi-au dedicat timpul dezvoltării economice (în anii 1830 de exemplu, în Ogra s-a cultivat chiar şi ananas, în sere).
1875
Moartea lui Haller Francisc
Odată cu moartea lui Haller Francisc din 1875, a pierit şi ultimul membrul al familiei de pe proprietatea din Sânpaul. Haller Francisc trece proprietatea din Sânpaul pa numele lui Haller Gheorghe, care se ocupa de castelul din Ogra. Aşa ajung cele două proprietăţi să fie administrate de aceeaşi persoană. Ogra îşi perde din valoare, şi ajunge pe locul al doilea după reşedinţa din Sânpaul.
1949
1949
Temeliile castelului din Ogra au fost puse în secolul al-XVII-lea. Crama e cea care păstrează amintirea reşedinţei de cândva al acestui edificiu. Ceea ce vedem astăzi a fost construit între secolele XVIII-XIX, stilul lui fiind post-baroc. După naţionalizarea din 1949 castelul a funcţionat ca şi şcoală, internat, sfat popular.
2011
Familia Fóris
După ce familiei Haller i-au restituit castelul, acesta a fost vândut familiei Foris din Târgu Mureş. Din 2011 castelul functionează ca şi Pensiune-Restaurant-Cramă.

 

 

 

 

Login Form
Register Form