A Haller-kastélyról

A mi történelmünk

A történelem fejlődik, a művészet megmarad

Videó lejátszása

Haller családi kapcsolatok

A Haller család kapcsolatai az idősebb Haller Ruprechttal kezdődtek, aki II. Ulászló király beleegyezését kapta, hogy 4000 forintért magyarországi ingatlant vásároljon. Ruprecht fia, ifjabb Ruprecht Budán telepedett le, és tőle indult ki a Haller család magyar ága. Petru fia Erdélybe költözött, és tőle indult ki a család erdélyi ága. Haller Petru nagyszebeni bíró volt, ő szerezte meg az első ingatlanokat Erdélyben. Fia, Gábriel Bocskai Ştefan sógora lesz, aki uralkodó lesz. Ştefan fia 1609-ben szerezte meg az ograi és sepsiszentgyörgyi ingatlanokat. Haller Ştefan 1610-ben kezdte el a sepsiszentgyörgyi kastély építését. Unokája, Haller Ştefan 1699-ben kapta meg a bárói státuszt, fiai pedig Ladislau, Gabriel és Janos. Ştefan fiai közül Gabriel örökölte az ograi és sepsiszentgyörgyi ingatlanokat a vagyon megosztása után. Gabriel feleségül veszi Károlyi Alexandru lányát, Károlyi Klárát. 1723-ban bekövetkezett halála után az özvegy egyedül gondoskodott a gyermekek neveléséről és az ingatlanok kezeléséről. Ladislau és Gabriel házasságukból születtek. Amikor a vagyont felosztották, László megkapta az ograi, Gabriel pedig a sepsiszentgyörgyi várat.

Haller Ferenc halála

Haller Ferenc 1875-ös halálával a sepsiszentgyörgyi birtokon a család utolsó tagja is meghalt. Haller Ferenc átadja a sepsiszentgyörgyi ingatlant Haller Gheorghe-nak, aki az ograi kastélyt irányította. Így a két ingatlant végül ugyanaz a személy kezeli. Az Ogra veszít értékéből, és a sepsiszentgyörgyi rezidencia után a második helyre kerül.

1949

Az ograi kastély alapjait a XVII. A pincészet az épület egykori rezidenciájának emlékét őrzi. Amit ma látunk, az a 18. és 19. század között épült, stílusa posztbarokk. Az 1949-es államosítás után a kastély iskola, bentlakásos iskola és néptanácsként működött.
34067151834_cb5ae166a2_b-Copy-2

A Fóris család

Miután visszaadták a kastélyt a Haller családnak, eladták a marosvásárhelyi Foris családnak. A kastély 2011-től Panzió-Étterem-Pincészetként működik.

17821405_1349888508428470_1647654279_n

Kérjen foglalási ajánlatot most

A Castel Haller a legjobb feltételeket kínálja egy turista vagy üzleti üdülés eltöltéséhez, ideális helyszín csapatépítéshez, év végi bulikhoz, tematikus bulikhoz, konferenciákhoz, borkóstolókhoz, valamint esküvők, keresztelők, szemináriumok, eljegyzési bulik lebonyolításához, fogadások, ünnepi vacsorák, bálok, koncertek.

A mi blogunk

Friss hírek és cikkek

No Content Available
WordPress Cookie Bővítmény a Real Cookie Bannertől